Fekvőtámasz

A PTE Természettudományi Kar körül szerveződő tehetséggondozó alapítványok legfiatalabbja. A Kar vezetői és a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet oktatóinak támogatásával hoztuk létre.Elsődleges célja, hogy a tehetséggondozást kívánja felölelni a sporttudomány területén. Továbbá általános feladata a nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés.

A PTE TTK-n 2013. augusztus 9. napjától a „Nemzeti Tehetségsegítő Tanács regionális hatókörű, Akkreditált Kiváló Tehetségpontja” cím részesei lettünk. Az Alapítvány részéről az akkreditálásban Vass Lívia vett részt. (A Tehetségpont részei: a PTE TTK Szentágothai János Protestáns Szakkollégium, Fekvőtámasz Sporttudományi Közhasznú Alapítvány, MATEGO Matematikai Tehetséggondozó Közhasznú Alapítvány, Plantrepro.eu Nonprofit Kft.)

A cím elnyeréséről szóló tájékoztató indokolása szerint az akkreditációs folyamat során szerzett információk megerősítették, hogy a Tehetségpontunk szakmailag hiteles és kompetens tagja a Tehetségpontok egyre bővülő családjának, valamint működésével már ma is aktív részese hálózatuknak. Mint az közismert, a Magyar Géniusz Program keretében megkezdett és a Nemzeti Tehetségpont által folytatott akkreditáció célja elsősorban a Tehetségpontok működésének, szakmai fejlődésének segítése. A három évre elnyert akkreditált kiváló cím feltételezi, hogy tevékenységüket a jövőben ugyanolyan magas színvonalon végezzük, mint eddig. Szakmai tapasztalataikra alapozva bízunk az együttműködésekben.

Az Alapítvány a PTE Természettudományi Karához szorosan kötődik:

Elnök: Dr. Gábrielné Prof. Dr. WILHELM Márta PTE TTK STI

Titkár: VASS Lívia PTE TTK STI, Prof. Dr. KÉRINÉ DR. JÓZSA Rita PTE TTK STI

Tag: Dr. VÁCZI Márk PTE TTK STI

Alapító: Dr. HATVANI Zsolt Ákos PTE TTK

Az alapítvány munkáját segítő önkéntesek – akik írásban vállalják az egész éves munkát – elsősorban a Sporttudományi és Testnevelési Intézet munkatársai.

Az Alapítvány célkitűzései az alábbiak:

–       a sporttudományi tehetséges gyermekek/fiatalok felkutatása és tehetségük gondozása,

–       a sporttudományi és más természettudományi tárgyak népszerűsítése a Pécsi Tudományegyetem vonzáskörzetébe eső általános és középiskolákban,

–       általános és középiskolás diákok megyei, régiós és országos sporttudományi/biológiai versenyekre felkészítése, az országos döntőkbe bejutó baranyai diákok eredményesebb szereplésére felkésztés,

–       a Dél-Dunántúli Régióba, illetve a Pécsi Tudományegyetem vonzáskörzetébe tartozó általános és középiskolai sporttal/természettudományokkal foglalkozó tanárok szakmai kapcsolattartásának megszervezése.

Ezeken felül támogatni, szervezni és segíteni kívánja:

– sporttudományi, biológiai, egészségfejlesztési szakkörök szervezése, szakköri anyagok kidolgozása a Baranya megyei diákok számára az 5. osztálytól 12. osztályig,

– S-TUDOK szakkör szervezése 9-12. évfolyamos diákok részére,

– sport- és természettudományos versenyek népszerűsítése, a tanárok, iskolák figyelemfelhívása az egyes lehetőségekre, versenyekre,

– hátrányos helyzetű, sportban/egészségtudományokban tehetséges diákok versenyzésének anyagi támogatása,

– sporttudományi tehetséggondozó tábor szervezése a megyei, regionális, országos sport- és természettudományos versenyeken elért diákok számára,

– sporttudományi szakmai napok, konferenciák, továbbképzések szervezése tehetséggondozás és kutatás témakörében,

– regionális sportversenyek szervezése és a sportversenyeken való részvétel feltételeinek biztosítása,

– tehetségkutatással foglalkozó kapcsolódó kezdeményezésekkel együttműködés.

Országos, regionális, és városi programokat szervezett önállóan, vagy a PTE TTK STI-vel közösen (2012, 2013,2014):

– Kihívás Napja 2012 (főszervező: Vass L.): Közel 900 embert mozgattak meg a hallgatók: általános iskolásokat és egyetemistákat. Vendég volt Balzsay Károly világbajnok. Több vezető sportportálra is felkerült a rendezvény, így a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján is vezető hír voltunk.

– Sportember találkozó: Cseh László olimpikont fogadtuk. (szervező: Dr. Tóvári F.)

–       Kutatók éjszakája 2012, 2013 aktív részvétel (Dr. Wilhelm M., Dr. Váczi M., Morvay-Sey K., Dr. Józsa R., Borsos A., Tékus É., Prókai J., Vass L.) és középiskolások invitálása

– Tudomány napja – PTE Deák F. Gyakorló Gimnázium tudományos ismeretterjesztő előadás (előadók: Dr. Váczi M., Morvay-Sey K., Vass L.) (2013)

– Sport-média, sportmédia (szervező: Elbert G.)

– Őszi Zsibongás (szervező: Elbert G.) (2012)

– Fogyatékkal élők sportnapja (szervező: Dr. Prisztóka Gy., Dr. Tóvári F.) (2013, 2014)

– Középiskolai ankétok (szervező: Dr. Németh Zs.) (2013)

– TUDOK verseny: Kiss Franciska és Máté Dorottya (Nagy Lajos Gimnázium) tudományos munka különdíj (felkészítő: Dr. Wilhelm M.) (2013)

– Hagyományőrző 5-tusa (szervező: Szentgyörgyváryné Juhász I.) (2013)

– Légy Te a Tenkes kapitánya! (szervező: Vass L., Szentgyörgyváryné Juhász I.) (2013)

– Amerikából jöttem, mesterségem címere: oktató-kutató (Dr. Atlasz Tamás PTE TTK STI egyetemi adjunktus beszámolója) (2013)

Valami Amerika 2. – Oktatás és kutatás a University of Montana-n (Prof. Dr. Wilhelm Márta egyetemi professzor beszámolója) (2014)

 

______________________

 

a Fekvőtámasz Sporttudományi Tehetséggondozó Alapítvány adatai:

Alakuló gyűlés: 2012. február 27.

Alakulás jogerő: 2012. március 30..

Nyilvántartási szám: 1753

Székhely: H-7626 Pécs, Kiss Ernő utca 43.

Adószámunk: 18296642-1-02

bejegyző végzés száma: 14.Pk.60.214/2011/7.

Statisztikai számunk: 18296642-9499-529-02

IDE VÁRJUK A TAGDÍJAT és az ADOMÁNYOKAT:

Raiffeisen Bank 12072552-01366801-00100004

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.