DBS

_MG_6780

Kedves Szeretteim,

Érdekeltek, érdeklődők és érdektelenek!

Ezúton tudatom Veletek, hogy megműtöttek: most már nem csak névlegesen agyafúrt lettem. A beavatkozás – túlnyomó részt éber állapotban – közel nyolc órát tartott, és most is úgy néz ki: sikeres volt. Két elektródát ültettek be a koponyámba, munkára fogni a már nem szorgos dopaminerg sejtek kicsiny szigeteit.

_MG_6845

Körülbelül négy éve állapították meg itt a pécsi (PTE KK) Neurológiai Klinikán, hogy Parkinson-kórban szenvedek. Először a bal lábam, majd a bal kezem kezdett remegni. A tremor egyre markánsabban akadályozott mindennapi életemben, és jelentősen rontotta az életminőségemet.

_MG_6860

Azelőtt pl. minden nap úsztam: elfelejtettem úszni. Értsd ezt úgy, hogy a három tevékenységet, a karmunkát, a lábmunkát és a lélegzetvételt nem tudtam összehangolni. Gondoljatok csak bele, milyen, mondjuk csak a harmadik nélkül. Mikor a műtét után négy hét elteltével (már bekapcsolva) először biciklire kaptam, talán megbocsájtjátok, de sírtam. S nem estem el. Na, erre még visszatérek.

_MG_6875

Mivel a Parkinson-t a dopamin hiánya okozza, amit boldogság-szérumnak is neveznek, arcizmaim örök pókerarcú, izomtónus nélküli és boldogtalan petyhüdtségre lettek ítélve. Nem utolsó sorban – híztam harminc kilót. Járásom bizonytalan, mozgásom tapogatózó lett. Kerültem lehetőleg a konfliktusokat: beteg embernek éreztem magam.

_MG_6929

Valamikor még az elején, első kezelőorvosom mesélt a DBS-ről, mint a betegségem egyik lehetséges, műtéti beavatkozással való megoldásáról. Értettem is meg nem is, érdekelt is meg nem is, végighallgattam, elraktároztam. Aztán az idő – és a betegség – (előre-)haladtával egyre inkább érdekelt minden megoldás, ami segít ennek az áldatlan állapotnak a megszüntetésében.

_MG_6964

Minden megoldás, ami segít. Nyilvánvaló volt, hogy nem a táltosok, ráolvasók, ön- és közjelölt gyógyítók bizonyítatlan hatású és bizonytalan kezelései felé fogok orientálódni. Így jutottunk el az akupunktúrától a magnetométeren át a mély-agyi stimulációig. Decemberre körvonalazódott, és február végére Tunéziában megkaptam a várva várt sms-t.

_MG_7003

S most itt vagyok: megilletődötten egy csoda után. Nem fájt, nem fáj: agyműtét, az agyban nincsenek érző idegek. A műtét után tizenkét órával már a folyosón járkáltam: sms-eztem.

_MG_7021

Hogy mik segítettek? Először is a Párom: köszönöm, amit türelmesen értem tett. Aztán Ti, ti mind. Jóleső érzés volt, hogy ennyien vártok vissza, hogy számítatok rám. Nem tagadnám le a Gondviselés szerepét. Mindig, minden pillanatban éreztem a rám áramló figyelmét, éreztem, hogy meg akar tartani, hogy szán még nekem elvégzendő feladatokat.

_MG_7095

Végül biztos, hogy a NYUGALOM, a kiegyensúlyozottság, a benső béke jelentős gyógyhatással bír – különösen a neurológiai kórképek vonatkozásában. Így igyekszem majd kevésbé ziláltan élni. Emellett kevésbé hajszolt tempóban folytatni a munkámat, keveset üvöltözni a kollégákkal (ebben komoly leckét kaptam a műtétet végző orvosomtól). Nem megerőszakolni mindent, nem felforgatni fenekestül: hagyni a füvet, hadd nőjön, csak nyugton, csak lépésről lépésre.

_MG_7137

Ezt viszont kívánom Nektek is: egy kis megtorpanást, egy kicsi pihenést, egy kevés körbenézést. Ne itt, vagy egy másik kórház másik ágyán kelljen elkésett számvetést csinálnotok. Nem többet, s nem is kevesebbet: Tudjatok örvendeni annak, hogy élünk, hogy fúj a szél, s zöldell a fű.

_MG_7198

Kis színesek Mr. Parkinsontól:

Szoktam mondani, hogy vannak a Parkinsonnak előnyei. Pl. a buszon (ahol félsz, mert bizonytalan események tömegével találkozol, pl. mindenek előtt a buszsofőr magatartása és mozdulatai, amik próbára teszik az összes kapaszkodószervedet, szóval a buszon, hihetetlen, az emberek látják, amit te takargatni és elfeledni próbálsz: úgy átadják a helyüket, mint a sicc. S ez az együttérzés kultúrától független: Átadják Indiában is, ahol egyébiránt bangladesi lányokat szoktak csoportosan megerőszakolni a buszon (nekem legalábbis ilyen elképzeléseim vannak a Delhi-i buszokról, s a média is ezt táplálja belénk), szóval Harianaban is de Azerbajdzsában is, éppúgy, mint Kolozsvárott vagy horribile dictu Pécsett.

_MG_7215

Aztán a mozgásérzékelős villanykapcsolók.

Ki ne találkozott volna ilyennel? Na, azok nálunk, Parkinson-osoknál nem kapcsolódnak le: mi folyamatosan szállítjuk az ingert, hogy a lámpa felkapcsolva maradhasson. Kiváltképp nyilvános wc-ken nyújt nagy segítséget az örökös tremor: nálam ugyan nem kapcsolódott le váratlanul a világítás… s egyszer minden paradicsomi állapotnak vége szakad: Részt vettem május 9-én a 3rd Europen Talent Day-en Budapesten. Ehhez a méltán európai eseményhez méltán európai, energiatakarékos wc-k is dukáltak… s már ti tudjátok, hogy mi történt velem: lekapcsolóott a wc-ben a villany. Mert nem remegtem eléggé, hogy mozgásérzékelő is tudomásul vegye.

_MG_7258

Íme: ezek a csodálatosan képzett magyar kezek valami hihetetlen harmóniában a Megváltóval, hisz ellenére hogyan is cselekedhetnének, kötik össze a frissen beültetett stimulátoraimat a jeladó generátorral a kulcscsontom alatt,  eltekergőzve, anatómiailag pontosan, ja: horribile dictu, a nyaki főverőér mellett, ugyan már, agysebészi léptékkel, ahol a méret a mikron: fényévekkel járunk tőle, egyetlen jó elirányított döféssel a bőröm alatt, észre sem véve, hogy közben milyen manuál-esztétikai mutatvánnyal szolgálnak a tudomány tudósító szolgájának, aki a képírést gyakorolja közben: akinek az a dolga, hogy mindvégig láthatatlan legyen, s mégis minden láttasson, mint például ez a pillangó formát formázó négykezest, itt lent:

_MG_7297

Nem tudom, meddig lesz ilyen jó, és nem tudom, mennyire lesz jó még. Persze, a kezem ma is még remeg, ma is még önállósítja magát a képen látható jeladó generátor parancsai ellenére. De már bicikliztem, tudok, és úsztam is. Készülök hajóvezető vizsgát tenni, hogy a Temzén fordulhassunk egyet egy vitorlással. A Márkéval. S ehhez a vizsgához, nem viccelek, kell leúszni 400 métert. Szintén nem viccelek, elmondták, hogy van, aki helyett leússzák ezt a 400-at. Énhelyettem (ma) nem kell. És ez számít.

_MG_7302

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.