Portugália

Egy aktuális ISHS miatt tévedtünk Lisszabonba, ahol a város kellős közepére, emeletes házak közé lavírozva száll le a  repülőgép. Mondhatom, bizarr érzés a lakóházak között landolni. Azonnal kocsiba váguk magunkat, s délre vettük az irányt, az ország elmaradottnak írt, legforróbb része felé. Mindenek előtt QUERCUS SUBER-t azaz PARATÖLGYet szerettünk volna látni. Egészen addig aggódtunk, hogy fel fogjuk-e ismerni, amíg az elsőt messziről meg nem láttuk: azaz a növény habitusa magáért beszél.

 Paratolgy_quercus_suber

Portugália a Pireneusi-félsziget cca hatodrészét foglalja el. Érdekesség: a spanyolok mind a mai napig valahogy nem fogják fel a kicsi szomszéd létezését. Pl. a tévé időjárásjelentések térképén egyzserűen nem jelenik meg. Azaz a spanyol médiában NINCS ilyen mondat, hogy “Portugália felől….”

Az ország területét aTejo és a Douro folyó három részre osztja. A Tejótól dél felé fekvő országrész alföld, illetve fennsík; a partvidéken homokos és sziklás szakaszok váltakoznak. Dél-Portugália két nagy tájegysége az Alentejo (nagyjából 400 m magas, folyókkal szabdalt tönkfelszín) és az Algarve, ezek közül a romantikus fekvésű és hagyományőrző AlenteZSót választottuk.

Csöndes irigységünk tárgya, hogy Portugália 40%-a erdő (pl. 4,11% paratölgy, 5% pinea liget), 6%-a rét és legelő. Mondjuk a 4,11% jelenléte szembeszökő:

Quercus_suber_kamion

A déli partvidék éghajlata mediterrán. Itt az éves középhőmérséklet 18 °C. A csapadék a Tejotól délre az évente már csak 500–700 mm, de a még délebbi Algarve tartományban már csak 450 mm: nekünk szinte sivatagias. Az ország belseje felé haladva erősödik az éghajlat kontinentális jellege: egyre kevesebb a csapadék, nő mind a napi, mind szezonális hőingás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.