India

2005 október 17- november 17: először INDIÁBAN. Delhi (Lotus templom), Agra (a Tadzs), Amritsar (Arany Templom), MacLeod Ganj (sárga ingek és whisky-báros névadó), Dharamsala (az egyetemmel és a Dalai Lámával), Dehra Dun (Guru Nanakkal), Simla (is famous its cheeky monkeys), Jaipur (to shop until you drop), Jodhpur, Orccha (denevérek), Pushkar (tevevásár), Khajuraho (a piros talp festők), jajj, mennyi hely és tanulás, mennyi-mennyi tanulás.

Leckék: ha valami hűvösbe lépsz éjjel, a lábujjaid közöt is felcsobog: ne is nézz le. Biztos, hogy tehénszar.

Ha azt hiszed, jó sofőr vagy: vezess autót Indiában. Ha nyitott szemmel jársz, rá kell jöjj: itt tudnak igazán vezetni, a bételköpködők. Végülis a legnagyobb sebesség, amivel Indiában jártam, 80 km/H volt, a háromsávos Delhi-Amritsar autópályán. Nem tűnik soknak, de vegyük sorra a körülményeket: Éjjel volt. A 3 sávban hol öt, hol hat sávnyi autó közlekedett. A kamionnak sem kell világítás. HA csak három sor közlekedik a három sávban, nyugodt lehetsz, hogy a negyedik szembe fog jönni. Aztán egy sáveltolás eredményeképpen Te is egyedüli szembejövő sávba kerülsz a másik oldalon. Aztán, becsületemre, nem vicc: az út közepén szembejön egy kivilágítatlan elefánt. Reggelre kelve fény derül az autópálya melletti világra: útonlévők kelnek föl a földről, ahol éjszakájukat töltötték, s mennek tovább, tevéket, gyapotszállító tevekaravánokat élesztgetnek a tevehajcsárok föl, s ahogy elindul a karaván, szembe a forgalommal vagy nem – mindegy, szóval sietnek helyüket elfoglalni a gyapotbála tetején, és sürgősen nekilátnak a teájuk megfőzéséhez.. igen, fent a 6-8 köbméteres gyapotbála tetején, egy fémtálcán tüzet (!) raknak, és teát főznek a tűzön, alighanem arra a napra az egyetlen ételüket…

Először furcsa, hogy mindenki veled akar fényképezkedni. Sose felejtem al azt a gyönyörű kislányt, aki teljesen természetesen nem akarta meglátogatni a patkányisten templomát, a világ nyolcadik csodáját. Zokogott, hogy Ő oda nem jön be, hol a bejárat előtt 1 rúpiáért őrzik a papucsodat, hogy míg bent vagy, ne költözzön bele egy patkány-család. Aztán varázsütésre elmúlt a zokogás, felszívódott a könny, mikor kiderült, hogy a fehér lány is bemegy, sőt, odabenn (engedélyt kért rá a család) lehet a fehér lánnyal fotózkodni.

Másik lecke: mindent lehet fényképezni, ha az alany engedélyt ad rá. Tőlünk is kértek – és kaptak – engedélyt, engem a fényképeken különösen kislányokkal öleltettek át, hogy mekkora a haskerületem. Ez jó pár dolgot jelent. Indiában a kövérség a kétségbevonhatatlan gazdagság jele. Ettől el nem szakíthatóan a termékenységé is, és él az a közvélekedés, hogy a fertilitás ragályos, azt el lehet kapni, azaz puszta érintésemtől is megszerezhető. És ne feledkezzünk meg Ganésáról, az elefántfejű és kövérember testű szentről, aki a gazdagság és a férfitermékenység szinonímája, ha nem is olyan direktben mint Drukpa Kunli, a hegyek istene, aki egyszerűen egy megszemélyesített férfi nemi szerv. Kíváncsi volnék, mit eszik és mit ad vendégeinek vacsorára Drukpa Kunli…

Kicsi odébb ugyanis a Kína és India közé ékelődött Bhutánban a házfalakat hatalmas péniszek díszítik és a szerzetesek vörös ruhájához remekül passzol a bételrágástól itt is piros fogazatuk. Országszerte nagy tiszteletnek örvend a 16. században élt Drukpa Künli láma, azaz az Isteni Őrült, aki hol démonokat ölt, hol pedig ifjú lányoknak hozta el a megvilágosodás élményét „tüzes istennyila” segítségével. A mai napig számtalan lakóházat díszít az ő jele, a színesre festett hatalmas fallosz, amely itt nem termékenységi szimbólum, hanem a rossz szellemeket hivatott távol tartani. Talán agyonverni gondolják a rossz szellemeket vele.

Ide is Germanus Gyula vezetett el, az ő Bengáli tűz-ét olvastam újra a második indiai utunk előtt, elvégre Bengálba is készültünk: Santiniketanba még el kell mennem. De ez már minimál-concept: MÁR NEM kívánok a nagy Khumb Mela-n részt venni. Hogy miről is maradtok le?

Kumbh mela: a világ legnagyobb – hindu – vallási eseménye, melyet 12 évente tartanak, és a Gangesz és s Dzsamuna folyó összefolyásánál való merítkezéssel éri el a csúcspontját.

  • Púrna Kumbh mela, Prajág 2013. (január 27. – február 25.)
  • Ardha Kumbh mela. Nasik 2015. (augusztus 15. – szeptember 13.)
  • Uddzsaín Púrna Kumbh mela Uddzsaín 2016. (április 22. – május 21.)

Visszatérve mondjuk Amritszárra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.