USA

DSC00002

Történt Manhattan-ben.

Egy: este néztük a két taxisöfőrt, ahogy sakkoznak. Egy ideig megálltunk, és ismerkedtünk a játszmával. New Yorkban nem idegen: hamar megkérdezték, honnan valók vagyunk. Ő: orosz, én lengyel vagyok – mutatkoztak be. Mikor megtudták honnan jöttünk, együtt mutattak fel az ablakra. A nagy házban egyedül ott égett a villany. Látod, barátom, ott lakik Polgár Judit… A New York-i orosz taxis, tudta ki Ő….

IMG_0093

Kettő: New York-i szállásunkat is – hogy-hogy-nem – egy orosz család vezette motel adta. Alehandro, a portás feltette a már olyan sokszor hallott kérdést: milyen nyelven is beszélünk mi egymás között? A választ meghallva Tőle hallottuk a  szentenciát: the Hungarian language is invented by drunkin’ Devils. Mire gondolhatott?

Három: New Amsterdam már inkább Jew York. A legszembetűnőbben mégis a fotós boltban találkoztunk Velük, ahol alighanem közönséges felvételi tárgy volt a tóraolvasás. Volt is nagy csudálkozás, mikor az eladókat az egyenruha ellenére is felismertem: Te magyar vagy, Te bukharai, Te meg lengyel (menekült), bár a legnagyobb ovációt a jugoszláv zsidó identifikálása jelentette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.