Szociális madárlakás projekt

 

3310B_Siklos_Madarodu_140901

Az ember folyamatos és erőteljes beavatkozó jelenléte rendkívüli módon terheli meg a természetes környezetet. A Föld élőlényeinek csak nagyon kis hányada képes alkalmazkodni az emberi munka által megváltoztatott környezethez.

Ezek közül kiemelkedők azon énekesmadarak, melyek egész évben megtalálhatók a házak körül, illetve a kiskertekben. Arra azonban szinte senki sem gondol, hogy ezen fajok is komoly kihívásokkal küszködnek, melyen egyszerűen lehet segíteni. A kiskerti környezetben a táplálék adott, ha döntően nem permetezéssel próbálja megoldani a kártevők visszaszorítását a gazda. A másik fontos tényező a fészkelőhely, mely egy gondosan kezelt kiskertben gyakorlatilag nem létezik. Ugyanis egy gyümölcsös szempontjából hasznosnak tartott madárfajok nagy része odúlakó. Márpedig az ilyen típusú fészkelőhelyek öreg, sokszor már beteg fákban fordulnak elő, melyet rendszeresen kivágunk, eltávolítunk. A kör bezárult: mivel így az énekesmadarak száma folyamatosan alacsony marad, nem fognak sok kártevőt fogyasztani, így a termelő a kémiai védekezést fogja előnyben részesíteni.

A tábor célja nemcsak az, hogy ezen összefüggéseket megértesse a résztvevőkkel, hanem, hogy:

– megtanuljanak különböző típusú madárodúkat készíteni,

– megfelelő pontokra kihelyezni

– elsajátítsanak olyan kommunikációs módszereket, melyek segítségével mindezt meg tudják értetni a gazdákkal, s rá tudják őket venni arra, hogy odúkat kihelyezzenek saját birtokukon, vagy ezt engedjék meg a diákoknak.

A programot előkészítő és támogató Tátorján Alapítvány előzetes vizsgálatai a tervezett tábor szükségességét nagyon erősen alátámasztják. Az Alapítvány egy kísérleti kertben készített és helyezett el 45db “A”, “B” és “C” típusú odúkat olyan nagy sűrűségben, mely természetes élőhelyen nem is fordul elő. A téli madáretetésekkel összhangban (mely alapján lehetett következtetni a tavaszi/nyári fajösszetételre) a “B” és “C” típusú odúk 100%-a (!) lakott volt, s mindegyikben legalább kétszer költöttek énekesmadarak. Összességében közel 300 védett énekesmadarat tudtak felnevelni az ott fészkelők egy év alatt. Mindebből következik, hogy:

– fészkelőhelyre óriási szükség van a kiskertekben

– az egyébként természetvédelmi oltalom alatt álló fajok elfogadják a fészkelőhelyeket

– egy egyszerű beavatkozással drámai módon növelhető védett fajok egyedszámának növelése, a biológiai védekezés hatékonyságának fokozása

 

 

A tábor programja:

– Előadások tartása a program létjogosultságáról, a biológiai védekezés fontosságáról, a védendő fajok életciklusáról;

–  “A”, “B” és “C” típusú odúk készítése a tanulók által, szakértői felügyelet mellett;

– odúk megfelelő pontokra történő kihelyezése;

– kihelyezett odúk ragadozók (macskák) elleni védelmének megoldása;

– kommunikációs tréning;

– gazdák felkeresése, odúk felajánlása, kihelyezési útmutatók átadása;

– fészekodúk monitorozásának szervezése, ellátása.